De ambtenaar liet de stilte bewust lang duren. Ik keek haar aan en wist dat ze gelijk had. We leverden al enkele jaren maatschappelijk werk in deze gemeente en dat ging al verschillende keren niet goed. De gemeente was niet zo groot en het kleine aantal maatschappelijk werkenden was hierdoor kwetsbaar. Opnieuw was één van hen langdurig uitgevallen en de produktie bleef achter. Uiteraard zochten we naar tijdelijke invulling, maar de gemeente was daar niet blij mee. Bovendien waren tijdelijke krachten nauwelijks te vinden. In onze basisgemeente was het maatschappelijk werk wat door onze organisatie werd geleverd, weliswaar omvangrijker, maar ook daar ontstonden regelmatig problemen met de gemeente. Het was nu eenmaal een vervelend gegeven dat de plan & control cyclus van de gemeente een ander ritme kende dan die van de zorgkantoren. Het was de tijd voor de WMO, dus het deel van onze organisatie wat door de gemeente werd gefinancierd, was nog relatief klein. Het bleek steeds opnieuw hoe lastig het was om een administratie hier goed op in te regelen. De klacht van de gemeente dat de gevraagde verantwoording te laat of opnieuw nét niet op tijd binnen was, werd dan ook vaker gehoord dan me lief was. Tegelijkertijd vroeg ik me steeds vaker af waarom thuiszorgorganisaties zo'n wonderlijke kerstboom van uiteenlopende produkten leverden. De produkten kennen onderling weinig samenhang en om het allemaal goed georganiseerd te krijgen (zoals ik over de band van het administratieve proces al liet zien), dat vroeg nogal wat. Hoe ver moet je hierin gaan?
Toen ik hoorde van een initiatief vanuit twee nabij werkende collega-instellingen om het maatschappelijk werk te bundelen, hoefde ik niet lang na te denken. Het maatschappelijk werk zou in een keer voldoende omvang krijgen om ook kleinere gemeenten adequaat van personeel te kunnen voorzien; de bundeling van alle kennis in 1 organisatie zou de deskundigheid alleen maar ten goede komen. Bovendien konden we het outsourcen zo organiseren, dat het maatschappelijk werk als produkt integraal deel bleef uitmaken van ons aanbod binnen de gemeenten waar wij actief waren. Ze stonden dus als het ware gewoon in onze etalage.
De verschillende bestuurders konden snel tot overeenstemming komen en de overgang was dan ook snel geregeld. Niet onbelangrijk: de verschillende gemeenten waren en zijn erg enthousiast over het maatschappelijk werk zoals dat nu is georganiseerd.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten