maandag 20 september 2010
Dementie
De Volkskrant kopte op de voorpagina. Het aantal dementerenden zal in 40 jaar verdubbelen tot een half miljoen.
Dat weten we al jaren.
Ook werd aandacht gevraagd voor de mantelzorgers. Nu al is 80 % van hen overbelast, aldus de Alzheimerstichting. Het aantal beschikbare mantelzorgers zal de komende jaren echter afnemen. Dus bij de voorspelde toename, deze keer door het World Alzheimer Report, hebben we echt een groot probleem.
Ook dat weten we al jaren.
Het is echter goed om hier keer op keer weer aandacht voor te vragen. Want de melding lijkt als een steen die je in het water gooit. Je hoort een plons en ziet even beroering en hierna wordt het weer stil.
We hebben een probleem.
Dat probleem heet niet begroting of kredietcrisis of rechts of... Dat probleem heet vergrijzing en als gevolg hiervan een groeiende groep dementerenden thuis, mantelzorgers die de boel moeten beredderen en een, relatief, afnemend aantal plaatsen in verzorgings- en verpleeghuizen.
Een zorg die, inhoudelijk en wat betreft structuur, onvoldoende is voorbereid op dat wat komen gaat. Teveel smaakmakers blijven maar doorlopen in reeds lang uitgesleten paden. Fusies, huisartsen die de regierol opeisen, gemeenten die regie af houden, een wmo die alleen nog maar over hulp in het huishouden gaat, een thuiszorg die het werken bijna onmogelijk wordt gemaakt.
Er zijn positieve ontwikkelingen. Een Alzheimerstichting die afgelopen jaren veel heeft bereikt in het opzetten van ketenzorgprojecten door het hele land; het groeiend aantal ouderen betekent óók een groeiende groep potentiële vrijwilligers en nog vorige week berichtte het NRC over een doorbraak in het onderzoek naar de oorzaken van dementie.
Een collega vroeg me eens wat er zou gebeuren wanneer we morgen een medicijn tegen dementie zouden ontdekken. Ik moest hier even over nadenken. Het zou geweldig nieuws zijn. Het zou veel leed voorkomen en veel kosten besparen.
Maar zover is het nog lang niet.
En veertig jaar, die zijn snel voorbij.
We kunnen dus maar beter in beweging komen.
Allemaal.
Op mijn website is mijn studie naar dementerenden thuis te downloaden. Ook vindt u hier het verslag van een studiereis naar Denemarken, waar dementie op heel andere wijze wordt benaderd: www.erik-zwart.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten