woensdag 5 januari 2011
Hoe ruikt urine?
"Laat mij eens ruiken?"
Enigszins bevreemd overhandigde ik de po aan de arts. De po zat vol met urine van een patient die al dagen buikklachten had.
Hij hing met zijn neus boven de urine en snoof eens diep in.
Nou, hij wist het wel. Hij liep naar de verpleegpost en schreef wat medicatie voor.
Dat zijn we niet meer gewend. Een dokter die aan de pis ruikt, met zijn vingers de consistentie van poep beoordeeld of vol interesse de spuug in een sputumbakje bekijkt.
Deze dokter deed het wel. Hij verfoeide al zijn nieuwbakken collegae die altijd maar begonnen met het afspreken van allerlei laboratoriumonderzoeken. Een laboratoriumuitslag levert een mooi formuliertje op met allerlei aangetroffen waarden van bestanddelen van het afgenomen materiaal, al of niet afwijkend. Meestal hadden ze op dat moment de patient nog maar even vluchtig aangehoord.
Overigens, deze dokter vergiste zich zelden in zijn diagnose. Hij werd beschouwd als een zonderling, maar wel een die meestal gewoon gelijk had.
Er was ooit een tijd dat ik met enige regelmaat de oliestand van mijn auto bekeek. Ik moest dan de motorklep opendoen. Ergens achter het motorblok stak een ijzeren staaf met een oog als uiteinde, omhoog. Die moest ik er dan uittrekken, vervolgens met een doek de olie eraf wrijven om vervolgens de staaf opnieuw in het motorblok steken en weer omhoog trekken. Ik kon dan aflezen of er nog voldoende olie aanwezig was.
Tegenwoordig maak ik alleen de motorklep nog open om ruiterwisservloeistof aan te vullen. Voor de rest vertrouw ik op de vele metertjes en lampjes die mijn dashboard rijk is. Een computer registreert alles voor mij en ik heb, eerlijk gezegd, geen idee wat ik zou moeten doen als er iets gaat branden of piepen. Ja, natuurlijk, de ANWB bellen.
De laatste jaren heeft het genereren van managementinformatie voor zorginstellingen een hoge vlucht genomen. Ik hoef mijn pc maar aan te doen en ik kan op allerlei schema' s en tabellen zien of we op de goede weg zijn. Of niet. Mijn rapportages schrijf ik aan de hand van deze digitale informatie.
Als ik niet oppas kom ik niet meer op de afdelingen waar het werk wordt gedaan. Alle informatie krijg ik immers achter mijn bureau panklaar gereserveerd.
Toch?
Daarom loop ik nog steeds graag een dagje mee met de medewerkers. Dan ruik ik weer de pislucht of ik zie wat er gebeurt als het ziekteverzuim hoog is. Ik ervaar hoe men al of niet met elkaar samenwerkt en ik zie welke achterlijke consequenties van door mij achter mijn bureau bedachte " maatregelen" kunnen hebben.
Dan heb ik al die cijfers echt niet altijd nodig.
Ik weet gewoon wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Zoals de oude rotten in het vak verpleegkunde in een oogopslag zien wat er aan de hand is met een patient, maar gevangen zijn in de structuur van taakomschrijving en minutenregistraties
BeantwoordenVerwijderenDat hoor ik graag, het zo jammer om te zien dat er in de zorg veel te veel achter het bureau wordt bedacht wat in de praktijk niet werkt. Het is jammer om te zien dat de mensen aan het bed hierdoor enorm gefrustreerd raken en daardoor ook niet meer gemotiveerd hun werk doen.
BeantwoordenVerwijderenBetrokkenheid en samenwerken dat is volgens mij waar het bij veel organisaties aan ontbreekt!