maandag 16 juli 2012

Sick Building



Enige weken schrokken de medewerkers van rijkswaterstaat in het gebouw aan de A12 in Utrecht op. Alles begon te trillen. Kopjes vielen van tafel. Sommigen meldden een geluid alsof er een harde knal klonk. De mensen verlieten zo snel mogelijk het gebouw en eenmaal veilig buiten begon het Grote Gissen. Wat was er gebeurt? Was het gebouw nog wel veilig?

Het gebouw uit 1973 kent een enerverende geschiedenis. Na oplevering bleek het al snel een schoolvoorbeeld van een "sick building". Het binnenklimaat was onregelbaar slecht, de gevel lekte en ook de brandveiligheid was slechts matig. Het besluit om te slopen liet uiteraard nog wel enkele decennia op zich wachten: een te snelle afschrijving kost nu eenmaal geld. Veel geld. Na de eeuwwisseling werd sloop een serieuze optie.

Totdat de rijksgebouwendienst modellen onder ogen kreeg die het gebouw door een spectaculaire renovatie weer een geheel nieuw leven zou inblazen.

Alzo werd besloten.

Het bestaande gebouw werd ingrijpend onder handen genomen. De technische hoogstandjes zijn bijna niet kort samen te vatten. Het mocht blijkbaar wat kosten. Er kwamen klimaatzones, er kwam biodynamische verlichting, voor de gevel werd een tweede huid gespannen zodat de ramen gewoon open konden, door het gehele gebouw werden aanpassingen doorgevoerd: serres, vides, binnentuinen. Alles was gericht op licht, ruimte en comfort.

En het moet gezegd: het werd een succes.

Van "Sick Builing" werd het een prijzenwinnaar. Van over de gehele wereld kwamen belangstellenden het gebouw bewonderen nadat het in 2007 haar deuren had geopend.

Tot die klap. En die trillingen.

En niemand die weet wat de oorzaak is geweest.

Wat de gevolgen kunnen zijn.

Iemand moet op enig moment een besluit nemen.

Slopen of niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten