dinsdag 12 oktober 2010

Of ik me daarvan bewust ben??



Gelukkig.

Agnes Wolbert vroeg in de kamer weer eens aandacht voor de mantelzorgers.

Of de minister, zo vroeg ze Klink in zijn laatste optreden als minister, zich ervan bewust is dat steeds meer mantelzorgers hun werk moeten opgeven doordat de AWBZ steeds minder financiert? Dat was hij zich bewust, maar de begeleiding van mantelzorgers moest dit probleem opvangen.'

Een nietszeggend antwoord. Maar ja, Klink wilde naar huis. Het was mooi geweest. Eindelijk gewoon een keer om zes uur aan tafel, net als de rest van Nederland.

Dezelfde Wolbert vroeg al veel vaker aandacht voor mantelzorgers. Bijvoorbeeld of de minister kennis had genomen van een onderzoek door de Erasmusuniversiteit waaruit blijkt dat een goede ondersteuning van mantelzorgers leidt tot uitstel van opname in een verpleeghuis?

Het kan niet genoeg worden benadrukt wat door mensen wordt opgebracht. Die mensen zijn partners, dochters, zonen (maar echt vaker dochters), buren, vrienden, kennissen uit de kerk of van de voetbalvereniging. Een soort vangnet wanneer iemand lichamelijk onderuit gaat. Of geestelijk gaat kwakkelen. Door de leeftijd. Iemand die zorgt dat er eten in huis is of dat je samen even met de hond naar buiten kan of die je een weekeinde in huis haalt zodat je niet steeds alleen hoeft te zijn.

Dat gaat vaak wel voor een paar weken goed. Maar wat als deze zorg jarenlang doorgaat? Wanneer de zorg steeds intensiever wordt? Wanneer je dat steeds moet combineren met je eigen gezin, met je werk, met het steeds heen en weer moeten reizen?

Wat wordt er eigenlijk bedoeld met "mantelzorgondersteuning"?

De zorgindicatie wordt gesteld, waarbij er wordt uitgegaan van hetgeen de omgeving zelf doet. Als de omgeving dus heel actief is met helpen, krijg je minder professionele hulp. Zo ongeveer.

Er wordt gevraagd: "wat doen jullie?"

En niet: "Wat hebben jullie nodig?"

Of de minister zich daar ook van bewust is? En u?

In mijn scriptie ga ik ook in op de rol van mantelzorgers bij dementerenden thuis. De scriptie is gratis te downloaden van mijn website: www.erik-zwart.com (tab dementie).

1 opmerking:

  1. Ik kan als woonende in een zorginstelling op een verpleegafdeling (58jr) veel vertellen. Wat nu bij mij erg actueel is het beknibbelen op aangepast vervoer. Dezelfde aandacht is ook dat een mantelzorger eens per jaar 250 euro ontvangd maar als hun client toevallig in een awbz instelling woont onvangt men 0,00 euro. Belachelijk. Sterkte Jan, oa http://longpunt.lcmb.nl.

    BeantwoordenVerwijderen