vrijdag 29 maart 2013

Dragers gezocht...




Gisteravond zag ik op televisie delen van "the passion" voorbijkomen. De dood van die timmersmanszoon is inmiddels uitgegroeid tot een waar mediaspektakel. Jörgen Raymann bleek een evangelist en vele bekende Nederlanders zongen en acteerden er op los. Tussen de groep Apostelen zag ik, toch wel tot mijn verrassing, André Rouvoet zitten en Judas, Daniël Boissevain, werd uit de groep weggelokt door Hero Brinkman. Bekende hits werden in het verhaal geperst, ook de laatste dagen van Jezus vormen inmiddels een format, zodat zelfs "de waarheid" van Marco Borsato een spiritueel tintje kreeg. Helaas stond er een harde wind, anders hadden de duizenden toegestroomde Hagenaars dit onderstreept door met een aansteker brandend een zwaaiende beweging in de lucht te maken.

Het hoogtepunt van de voorstelling vormde ook deze derde keer, een zes meter groot, lichtgevend kruis dat door de stad heen werd gedragen naar het podium. Hiervoor waren al in een eerder stadium 20 jongeren gezocht. Ze konden zich aanmelden via een formulier op een website van de EO.

Als ik het werkelijke verhaal terughaal, dan werd die timmermanszoon indertijd gedwongen om het levensgrote martelwerktuig dat hem uiteindelijk zou doden, op zijn nek te nemen en de lange weg door de stad, naar boven een heuvel buiten de stadsmuren te slepen. Hij stierf vrijwel alleen, alleen de meest moedigen bleven onderaan dat kruis staan en keken urenlang toe hoe zijn lichaam en geest het geleidelijk aan opgaf. De doodsstrijd duurde te lang voor de nieuwsgierige toeschouwers. Waarschijnlijk dezelfden die enkele dagen ervoor nog juichend voor hem aan de kant hadden gestaan.

Het is helemaal geen mooi verhaal. Het is een verhaal over verraad, berekening, gebrek aan moed en, vooral, onverschilligheid. Inderdaad, een menselijk verhaal.

Een verhaal over een eenvoudige man die geloofde in de liefde. Die het lef had om hier persoonlijk consequenties uit te trekken en soms letterlijk tussen een veroordeelde en een woedende menigte in ging staan. Die er maar op vertrouwde dat het uiteindelijk allemaal goed zou komen.

Die toch wel wat verbaasd zal zijn als hij hoort dat er inmiddels formulieren bestaan waardoor je je kan aanmelden om zijn kruis te helpen dragen.

Maar voor wie durft: http://www.eo.nl/evenementen/thepassion/