vrijdag 24 december 2010

Kerstfeest



Al weken waren de voorbereidingen gaande.

Over het menu.

De aankleding.

De muziek.

Bewoners, familie, medewerkers, vrijwilligers. Iedereen was betrokken.

De toneelzaal, ook in gebruik als restaurant, werd volledig opnieuw ingericht. Tafels, mooie stoelen, sjiek tafellinnen, kaarsen, overal kaarsen. Mooi opgepoetste glazen, wijn, water, jus d'orange. Overal kersttakken en andere versieringen en bij het podium een enorme kerstboom. Prachtig versierd met rode en zilveren ballen en linten.

Sfeervol. Het was het enig denkbare woord. De zaal barste uit zijn voegen van de sfeer. En medewerkers. Ze waren er allemaal. Gewoon, op hun vrije avond. En een orkest met strijkers, fluiten en een piano. Ook vrijwillig.

De bewoners kwamen opgewonden naar de ruimte. Armpje door met hun man of vrouw of dochter of zoon of ....het deed er niet toe. Deze avond was voor hun. En iedereen deed zijn best.

Want weet je, ooit werd er een mensenkind geboren.

Daar gaat dit feest namelijk over. Het feest van een geboorte. Van mogelijkheden. Van medemenselijkheid.

Kerstfeest in een verpleeghuis.

woensdag 22 december 2010

Iedereen blij?


Vanaf 1 januari valt de medisch gespecialiseerde verpleegkundige zorg niet meer onder de AWBZ.

1 januari 2010, wel te verstaan.

Sindsdien is het hommeles.

Medisch gespecialiseerd verpleegkundig handelen, zijn verpleegkundige handelingen die moeten worden uitgevoerd op voorschrijven van een medisch specialist of huisarts.De handelingen moeten voortkomen uit het behandelbeleid van de arts en die blijft dan ook verantwoordelijk. Te denken valt aan het geven van bepaalde medicatie per injectie of wondverzorging.

Dit wordt zeer vaak uitgevoerd door verpleegkundigen, in dienst van een thuiszorgorganisatie. Dat is fijn voor de client: die hoeft niet steeds naar het ziekenhuis. En de thuiszorg heeft voldoende deskundige medewerkers die dit werk verantwoord kunnen doen. Het helpt de arts omdat deze de behandeling doorgang kan laten vinden op een voor iedereen prettige manier.

Iedereen blij.

Niet iedereen.

Het past namelijk niet. De AWBZ is hier niet voor bedoeld en dat is natuurlijk ook weer waar. Dus wordt het overgeheveld naar de zorgverzekeringswet. Is dat probleem ook weer opgelost.

Iedereen blij.

Niet iedereen blij.

Want hoe pak je dit nu aan? De thuiszorgorganisatie mag de handeling alleen uitvoeren als de medisch specialist hier opdracht voor geeft. De handelingen zijn niet opgenomen in de financieringssystematiek van het ziekenhuis. Hoe weet een verzekeraar nu dat de handeling in opdracht is uitgevoerd en hoe loopt de factuurstroom? Moet de thuiszorgorganisatie de medisch specialist een rekening sturen.

Nog meer administratie en controleformulieren.

Het werd ingewikkeld en de zorg moet toch doorgaan. Dus werd bedacht dat 2010 een overgangsjaar zou zijn. De thuiszorgorganisaties konden hun declaraties nog op de oude manier naar het zorgkantoor (verzekeraar) verzenden en intern losten zij de verantwoording op.

Maar het wordt nu 2011.

We moeten wat.

CZ en UVIT hadden het bedacht. Alle contracten voor medisch gespecialiseerde zorg met thuiszorgorganisaties werden opgezegd. De thuiszorginstellingen moesten maar met alle ziekenhuizen in hun gebied gaan onderhandelen over het aantal af te nemen handelingen en hier een prijs over afspreken.

CZ en UVIT blij.

Verder niemand: de brief werd eind november ontvangen.

Actiz (de koepel van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg) en de NVZ (koepel ziekenhuizen) in het verweer. Het plan was niet doordacht en niet haalbaar, zeker niet op deze korte termijn.

Dus werd de maatregel door deze verzekeraars weer opgeschort. Andere verzekeraars waren er ook nog niet uit.

Tip: begin in januari nu eens als eerste om een goede oplossing voor dit probleem te bedenken. En neem even de tijd om hierover met de verschillende partijen overleg over te voeren en afspraken te maken.

Iedereen blij.

dinsdag 21 december 2010

Genuanceerd denken.

Ik keek de verpleeghuisarts verbaasd aan.

Hij had mij net verteld dat hij geen voorstander is van 1-persoonskamers voor dementerende bewoners.

Dit was, ook toen al, we hebben het over vijf jaar geleden, een politiek weinig passende opmerking. Aan alle kanten werd er aangedrongen op het afschaffen van meerpersoonskamers in verpleeghuizen. Ieder bewoner had recht op privacy. Dus werd er zwaar ingezet, door de politiek en hierdoor de zorgkantoren, op bouw- en renovatieplannen waar iedere bewoner een eigen kamer kreeg. Naast natuurlijk het afbreken van grootschalige verpleeghuizen en het vervangen door kleinschalige voorzieningen.

Ook in deze instelling hadden we, op papier, het verpleeghuis al volledig vervangen door nieuwbouw met minder capaciteit (een halvering) en een heel aantal kleinschalige woonvoorzieningen, verspreid door de stad. Het zorgkantoor noemde ons voortdurend als lichtend voorbeeld in onze visie en concretisering hiervan.

De verpleeghuisarts, één die ik hoog achtte wat betreft zijn deskundigheid, maar ook zijn warme belangstelling voor de aan zijn zorg toevertrouwde bewoners, keek me schalks aan.

Hij had met name problemen met de nieuwe dogma's. Politiek heeft nu eenmaal de neiging de complexe werkelijkheid terug te brengen tot simpele oplossingen. Gebrek aan privacy? Iedereen een éénpersoonskamer. Gebrek aan huiselijkheid? Iedereen in een huis gebasseerd op kleinschalig wonen. De wereld ziet er zo tenminste overzichtelijk uit en je weet weer wie de boosdoeners zijn: de genuanceerde denkers.

Hij was zo'n genuanceerd denker. Dat was ook logisch: hij trok dag (en vaak ook nacht) op met de mensen om wie het allemaal gaat: de verpleeghuisbewoners.

Kijk, zo legde hij uit, een voorbeeld. Een dementerende heeft vaak last van desoriëntatie. De dag wordt nacht en de nacht wordt dag. Dat leeft niet lekker. Als een dementerende bewoner 's nachts wakker wordt op een meerpersoonszaal, dan kijkt hij op, constateert dat iedereen om hem heen slaapt en draait zich nog maar weer eens om. Wordt hij echter wakker op een éénpersoonskamer, dan heeft hij die prikkel niet. Hij staat op, kleedt zich aan en gaat aan het zwerven.

Zo simpel kan het werken.

Ik moest hier aan denken toen ik afgelopen week over een onderzoek las door de universiteit van Maastricht. Zij hadden onderzoek gedaan naar het welbevinden van pg-bewoners van kleinschalige voorzieningen met allemaal een eigen kamer. Hieruit bleek dat deze bewoners zich niet persé beter voelen dan bewoners van een grootschalig complex met meerpersoonskamers.

Sterker, ze zijn juist vaak angstiger.

Dat heeft vast met hun desoriëntatie te maken.

We kunnen het vraagstuk dus niet simpel oplossen. We moeten er genuanceerd naar kijken.

Vertel dat maar eens aan onze politici.

Er is nog een reden dat we kritisch moeten zijn.

De vergrijzing neemt hand over hand toe. De capaciteit van plaatsen in verpleeghuizen zit al jaren op hetzelfde niveau. Het aantal dementerenden neemt toe en ze zullen, noodgedwongen, steeds vaker en langer thuis moeten blijven. Met alle gevolgen van dien.

Al het geld voor bouw gaat namelijk zitten in de afbraak van de klassieke verpleeghuizen en het bouwen van nieuwe, kleinschalige complexen.

En het geld kan maar één keer worden uitgegeven.

Ik hou geen pleidooi voor het in stand houden van hoe het is.

Natuurlijk niet.

Ik pleit voor genuanceerde oplossingen. Visie op basis van feiten. Geen dogma's.

Want anders blijven we het paard achter de wagen spannen.