woensdag 22 december 2010

Iedereen blij?


Vanaf 1 januari valt de medisch gespecialiseerde verpleegkundige zorg niet meer onder de AWBZ.

1 januari 2010, wel te verstaan.

Sindsdien is het hommeles.

Medisch gespecialiseerd verpleegkundig handelen, zijn verpleegkundige handelingen die moeten worden uitgevoerd op voorschrijven van een medisch specialist of huisarts.De handelingen moeten voortkomen uit het behandelbeleid van de arts en die blijft dan ook verantwoordelijk. Te denken valt aan het geven van bepaalde medicatie per injectie of wondverzorging.

Dit wordt zeer vaak uitgevoerd door verpleegkundigen, in dienst van een thuiszorgorganisatie. Dat is fijn voor de client: die hoeft niet steeds naar het ziekenhuis. En de thuiszorg heeft voldoende deskundige medewerkers die dit werk verantwoord kunnen doen. Het helpt de arts omdat deze de behandeling doorgang kan laten vinden op een voor iedereen prettige manier.

Iedereen blij.

Niet iedereen.

Het past namelijk niet. De AWBZ is hier niet voor bedoeld en dat is natuurlijk ook weer waar. Dus wordt het overgeheveld naar de zorgverzekeringswet. Is dat probleem ook weer opgelost.

Iedereen blij.

Niet iedereen blij.

Want hoe pak je dit nu aan? De thuiszorgorganisatie mag de handeling alleen uitvoeren als de medisch specialist hier opdracht voor geeft. De handelingen zijn niet opgenomen in de financieringssystematiek van het ziekenhuis. Hoe weet een verzekeraar nu dat de handeling in opdracht is uitgevoerd en hoe loopt de factuurstroom? Moet de thuiszorgorganisatie de medisch specialist een rekening sturen.

Nog meer administratie en controleformulieren.

Het werd ingewikkeld en de zorg moet toch doorgaan. Dus werd bedacht dat 2010 een overgangsjaar zou zijn. De thuiszorgorganisaties konden hun declaraties nog op de oude manier naar het zorgkantoor (verzekeraar) verzenden en intern losten zij de verantwoording op.

Maar het wordt nu 2011.

We moeten wat.

CZ en UVIT hadden het bedacht. Alle contracten voor medisch gespecialiseerde zorg met thuiszorgorganisaties werden opgezegd. De thuiszorginstellingen moesten maar met alle ziekenhuizen in hun gebied gaan onderhandelen over het aantal af te nemen handelingen en hier een prijs over afspreken.

CZ en UVIT blij.

Verder niemand: de brief werd eind november ontvangen.

Actiz (de koepel van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg) en de NVZ (koepel ziekenhuizen) in het verweer. Het plan was niet doordacht en niet haalbaar, zeker niet op deze korte termijn.

Dus werd de maatregel door deze verzekeraars weer opgeschort. Andere verzekeraars waren er ook nog niet uit.

Tip: begin in januari nu eens als eerste om een goede oplossing voor dit probleem te bedenken. En neem even de tijd om hierover met de verschillende partijen overleg over te voeren en afspraken te maken.

Iedereen blij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten