zondag 10 september 2017

Groeten uit ...



Ik zal niet overdrijven, maar er was zeker sprake van een lichte verstoring van "the Force".

Een rimpeling.

Een moment dat de adem in het universum werd ingehouden...

In de souvenirswinkels bleken geen ansichtkaarten verkrijgbaar. ...

We doorliepen het hele stadje, we doorkruisten alle straten en gingen overal naar binnen waar mogelijkerwijs ansichten te vinden zouden zijn.

Nergens.

Aan de omgeving kon het niet liggen. Sinds een kleine week rijden we met onze camper door Kroatië. Een prachtig land met ongekende vergezichten en aandoenlijk stenen stadjes met huizen met rode daken. Of een burcht die boven de stad uittorent of tegen een rotswand lijkt aangekwakt. En overal die diepblauwe zee...

Zelfs voor een middelmatige fotograaf stapelden de onderwerpen voor prentbriefkaarten zich opeen.

Ook aan de toeristen kon het niet liggen. Het hoogseizoen is al voorbij, maar in drommen kwamen ze overal vandaan: Duitsland, Oostenrijk, Italië, Vlaanderen, Nederland. Alleen de busladingen Chinezen, die hadden de weg naar deze parel aan de Adriatische zee nog niet gevonden....

De gemiddelde toerist was in dit naseizoen wel van een leeftijd dat normaliter de grijze haren al lang hadden toegeslagen. Maar de meeste bruingebrande, verrimpelde gezichten droegen geblondeerde, zwartgeverfde of roodgekleurde haren. Dit kon echter niet verbergen dat zich hier een generatie door de smalle straatjes perste, die gewend was om ansichtkaarten naar huis te sturen.

Maar die waren dus nergens te vinden.

Zou Kroatië dan het eerste land zijn waar de ansicht naar het museum was verbannen?

Ik had al gehoord van het museum van "broken dreams" ergens in Zagreb....een museum vol herinneringen aan stukgelopen relaties....Zou de ansicht daar een plekje hebben gevonden of was dat weer teveel eer?

We trokken verslagen weg van de drukbevolkte kust, het binnenland in. Zo kwamen we, zonder enige illusie, aan bij de Plitvice meren.

En ja, ook daar was het druk.

Heel erg druk....

Maar dat mocht het wonder niet verhullen:

ze verkochten hier ansichtkaarten!

Lieve vrienden en familie: ze komen eraan!