donderdag 30 december 2010

Een wereld achter cijfers



In Denemarken woont slechts 15 % van de dementerende ouderen in een intramurale instelling. Ik bedoel hiermee 15% ten opzichte van de Nederlandse situatie. Waar dus in Nederland 100 dementerende ouderen in een verzorgings- of verpleeghuis wonen, zijn dat er in Denemarken slechts 15.

Die andere 85 wonen gewoon thuis.

In Denemarken zijn een aantal zaken wettelijk verankerd. Zo is het domweg verboden om mensen tegen hun wil ergens op te nemen en/of op te sluiten. Je kunt dus in Denemarken in ieder verpleeghuis of in iedere kleinschalige woonvoorziening gewoon naar binnen lopen. Of juist weer naar buiten.

Het vastbinden van ouderen op bed of in een stoel is in dit land dan ook helemaal geen onderwerp van gesprek: het gebeurt domweg niet.

Dan kan het niet anders of ze krijgen vast veel sederende (sufmakende) medicijnen, die Deense ouderen.

Noppes.

De arts is in vrijwel alle gevallen de huisarts. Die speelt een zeer bescheiden rol in het hele begeleidingstraject van dementerende ouderen. Eigenlijk vooral de rol van huisarts, maar dan op die gebieden die specifiek des dokters zijn: diabetes, hart- en vaatziekten en ga zo maar door.

Niet bij dementie.

Want dat beschouwt men helemaal niet als een medisch probleem.

Het is in Denemarken veel meer een maatschappelijk probleem.

En die kan door een dokter niet worden opgelost.

Dat doet-i dan ook niet.

Het is veel meer een vraagstuk voor de gemeente, de woningbouw, sociaal/ maatschappelijk werk en soms de politie. Die werken dan ook intensief met elkaar samen.

En burgers wordt voortdurend vertelt dat dementie er gewoon bijhoort. Bij het ouder worden. En dat dementerenden er dus gewoon bijhoren. Die stop je niet weg, die probeer je te helpen.

Nog even: van de 100 dementerenden die in Nederland zijn opgenomen in een verzorgings- of verpleeghuis, wonen er in Denemarken dus nog 85 thuis.

Het zijn dus geen mooie praatjes.

Is alles dan ideaal in Denemarken?

Natuurlijk niet. Ook zij ervaren de begrenzingen van hun systeem. Het grootschalig slopen van intramurale voorzieningen heeft men gestopt. Hier en daar gaan stemmen op om toch weer wat bij te bouwen. Het koste wat het kost thuis handhaven van dementerende ouderen, gaat soms ten koste van juist die dementerende oudere.

Natuurlijk kennen ze ook hier dilemma's. Natuurlijk kent ook dit systeem haar criticasters.

Laat onverlet dat van de 100 dementerenden die in Nederland zijn opgenomen, er in Denemarken nog 85 gewoon thuis wonen...

het verslag van mijn studiereis naar Denemarken (2008) is te downloaden op mijn website: http://www.erik-zwart.com/#6

1 opmerking:

  1. We weten allemaal dat je oude bomen niet moet verplaatsen en dat een dementerende gedesorienteerd raakt in plaats en tijd, dus eigenlijk is het logisch dat dementerenden in denemarken gewoon thuis wonen.Tegenwoordig met zoveel technische snufjes op het gebied van domotica, zou het hier toch ook moeten kunnen.
    Het zou enorm veel geld uit de AWBZ-pot uitsparen, en boven alleseen dementerende zou gelukkiger zijn. Voorwaarde moet echter wel zijn dat een dementerende veilig in zijn/haar eigen woonomgeving moet zijn.

    BeantwoordenVerwijderen