maandag 13 september 2010

Opzij opzij opzij wij hebben ongelofelijke haast...



Ik heb mijn zandloper omgedraaid. Vanaf dit ogenblik heb ik 5 minuten.

In die tijd moet deze blog zijn geschreven.

Het zal voor velen vreemd overkomen. Je werk in zo'n afgepaste tijd te moeten volbrengen. De gemiddelde thuiszorgmedewerker, in gewoon Nederlands, verpleegkundige of verzorgende, draait haar hand er niet voor om. Al jaren weet zij niet beter of iedere handeling is in een strak afgemeten tijdschema, dwingend voorgeschreven. Haar hele planning is hier op afgestemd. Dus ze vliegt bij de ene cliënt naar binnen, voert geroutineerd de voorgeschreven handeling uit en is alweer vertrokken voordat je je realiseert dat er iemand binnen was.

Het is nog fnuikender. Ook de eigen bijdrage van de cliënt is ondergeschikt gemaakt aan dit systeem. De tijd dat een verpleegkundige bij je binnen is, bepaalt ook de uiteindelijke hoogte van je eigen bijdrage. Hiermee kwam de gewoonte om de verpleegkundige rond koffietijd een kopje koffie aan te bieden, tot een einde. Immers, wie zal dat betalen?

Nog een kleine twee minuten en deze blog moet alweer klaar zijn.

Er is inmiddels op vele niveaus en vanuit vele hoeken kritiek op deze wijze van financieren. Al lang wordt aan alle kanten geroepen dat ....

De tijd is om.

Volgende keer verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten