donderdag 23 september 2010

Diep ademhalen



Zorgkantoren moeten efficiënter inkopen. Dit levert een van tevoren geïncasseerde bezuiniging op van 287 miljoen Euro.

Daar staat hij dan.

Een bezuiniging van 287 miljoen Euro op de AWBZ. Op te halen via het inkoopbeleid van zorgkantoren. Die dus gewoon voor 287 miljoen minder inkopen. De kaasschaafmethode, heet dit. Geen beleid, maar domweg gewoon minder beschikbaar stellen. Wel een mooi sausje beleidsblabla, het inkoopbeleid moet efficiënter.

Een andere, die mij shockeerde was de eigen bijdrage voor cliënten die intramuraal zijn opgenomen. Die moeten nu voor minimaal € 400 per maand een eigen bijdrage gaan betalen.

Het lijkt een logische en op zichzelf ook niet onterecht, meebetalen aan de kosten van je verblijf. Iedereen die weet wat het betekent om een hogere bijdrage te moeten betalen van een schamel AOW'tje, weet ook dat dit er voor de bewoner echt inhakt. Velen zullen het moeizaam opgebouwde kapitaaltje in de eigen woning moeten opsoeperen.

En zo weet Klink toch weer zijn bezuinigingsdoelstellingen te behalen. Dat dat nodig was, daar twijfelt geen mens aan.

Het zou een beleidsarme begroting zijn. En dat is het ook. Op geen enkele wijze wordt zicht geboden op fundamentele wijzigingen. De lopende kabinetsonderhandelingen stemmen ook niet gerust. De PVV die zich domweg keert tegen alles wat zou moeten veranderen en een VVD en CDA die het mes diep in de kosten willen zetten.

Van enige samenhangende visie op de weg die moet worden ingeslagen, is vooralsnog geen sprake. AWBZ is een kostenpost en die kosten moeten worden beteugeld.

Dat we al jaren te maken hebben met een verouderd voertuig, een voertuig waarbij het vervangen van de banden en het peilen van de oliestand al lang niet meer voldoende is, dat weten we allemaal. Maar vooralsnog wordt het niet vervangen of ingeruild.

Het worden weer vier lange jaren.

Met jaarlijks nieuwe bezuinigingen.

Omdat de kosten blijven groeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten