woensdag 4 augustus 2010

Ruzie, daar houden we niet van....

Enkele weken voordat ik binnen kwam, had de organisatie de planning uit de thuiszorgteams weggehaald. Planning was voortaan een vak apart. Eén van de managers gaf enthousiast leiding aan deze verandering. Zij stuurde de planners aan. De gedachte was dat deze beweging zoveel produktiviteitsverbetering zou geven, dat de planners zichzelf wel zouden terug verdienen. Die gedachte was weliswaar niet onlogisch, maar ook weer geen vanzelfsprekendheid. Dan moet er wel iets gebeuren.

En dat gebeurde niet. De sprong in de produktiviteit van de thuiszorgteams bleef uit.

De planners waren meestal afkomstig uit de teams zelf. Vaak zaten ze ook nog vlak bij de teamkamer. De hele dag door zag je op al die lokaties wel even een wijkverpleegkundige of wijkziekenverzorgende de plankamer inlopen. Gezellig, even bijpraten. Ondertussen ook even kijken naar de planning.

"Hé, die mevrouw, die doe ik al jaren....waarom is ze nu van mijn lijstje af?"

De planner probeert natuurlijk uit te leggen dat de betreffende wijkverpleegkundige zo wel heel veel tijd aan reizen kwijt is, maar die jarenlange binding met zo'n klant....En ze kent die verpleegkundige al zo lang, ze staat altijd klaar....

En zo wordt het voor de planner wel erg moeilijk om efficiënter te gaan plannen. De druk vanuit het team zal groot zijn om niet te veel te veranderen. Gewoontes, verworvenheden, iedereen die iets met planning heeft, kent het. Gegarandeerd ruzie als je hieraan gaat tornen. En ruzie, daar houden we niet van.

Ik concentreerde me op twee punten: de situering van de planners en de rol van de teammanagers.

Die leunden namelijk achterover: er was een projectleider en die was verantwoordelijk voor de planning. Nou, nee, maakte ik hen duidelijk: jij, manager, bent verantwoordelijk voor de planning. Jij controleert deze en gaat met je mensen in gesprek als ze vast blijven houden aan verkeerde gewoontes.

Dat leverde in de teams opeens veel spanning op. Op enig moment leek iedereen wel ruzie te maken. Maar dat duurt nooit lang. Echt, opeens zie je dat er beweging in komt.

Want ruzie, daar houden we niet van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten